Steinar Hunskår
4.8 Nyhetsbrevene SAMklang og Universitetslegen 1995–2022
Michael 2022; 19: Supplement 29, 186–91.
I 1995 startet Seksjon for allmennmedisin et nyhetsbrev til alle allmennlegene i helseregionen. En klar motivasjon var å holde legene informert om virksomheten ved instituttet, med tanke på å motivere allmennlegene til å delta som praksislærere. Meldingsbladet SAMklang kom regelmessig til 1998. Fra 2001 gjenoppsto bladet som Universitetslegen og ble trykt som del av Paraplyen, medlemsbladet til legeforeningene i Hordaland og Sogn og Fjordane. Der utgis det fortsatt med fire utgaver årlig.
Forslaget om å utgi et nyhetsbrev hadde bakgrunn i et ønske om å motivere allmennlegene til å delta som praksislærere. Man mente å ha nytte av at allmennlegene var godt informert om virksomheten ved instituttet. Gjennom en slik kommunikasjonskanal kunne seksjonen informere om undervisning, forskning, kurs og andre nyheter, men også ha et forum for innspill fra leserne.
SAMklang – Meldingsblad for Seksjon for allmennmedisin
Et grafisk firma utarbeidet forslag til layout, inkludert logo og førsteside. Noen faste innslag skulle gå igjen, som en kort lederartikkel, presentasjon av doktorgrader, studieplannytt, eksamensoppgaver og adresselister for de tilsatte. I tillegg kunne det være kursomtaler, kursannonser og meldinger til praksislærerne.
Bladet fikk navnet SAMklang, og i juni 1995 kom første nummer (figur 1). Det ble først planlagt fire prøvenummer. Fra en rekke leger kom det positive tilbakemeldinger, mange syntes det var kjekt å lese om hva som foregikk ved seksjonen, og mange uttrykker det som positivt med kontakt med seksjonen på denne måten. Vi fikk eksempel på at eksamensoppgavene ble brukt i veiledningsgrupper i spesialitetsutdanningen, at nytteverdien av presenterte forskningsprosjekt ble diskutert, og at legene satte pris på å bli informert om studieplanendringer og andre forhold som var relevante for praksislærerne.
Økonomisk støtte fra legeforeningen i fire år
Skulle nyhetsbrevet tjene en slik funksjon måtte det ha en viss regularitet, minst fire nummer i året. Det var snakk om ca. 800 mottakere, altså mer enn 3000 utsendelser årlig, til en betydelig kostnad (ca. kr. 16.000 per nummer). Det ble søkt om prosjektstøtte fra Den norske lægeforenings fond til videre- og etterutdannelse av leger (Fond I), i første omgang for fire prøvenummer. Vi fikk innvilget søknaden, og fikk fornyet støtte for de neste årene, men i 1998 mente Fondet at universitetet måtte finansiere tiltaket selv. SAMklang sto derfor i fare for å bli nedlagt av økonomiske grunner.
Våren 1998 diskuterte man hvordan bladet eventuelt kunne fortsette. Interessant nok ser det ikke ut til at en ren digital utgivelse ble diskutert som et alternativ på den tiden.
Legeforeningen sentralt stoppet bladet, som så ble reddet av lokalforeningen
Helt overraskende kom det så i juni 1998 en henvendelse fra overlege Fin Resch, leder i Hordaland legeforening. Han skrev blant annet:
Jeg hadde i dag gleden av å motta og legge merke til det interessante lille bladet SAMklang. Jeg fant at her var stoff primært av interesse for allmennpraktikere, men også adskillig av mer generell interesse for mange øvrige kolleger, og stoff som var godt innenfor vårt ambisjonsområde for Paraplyen! La meg kaste ut noen strøtanker: Hva med en egen Seksjon i Paraplyen for SAMklang??? Et blad i bladet? Kunne kanskje Bladstyraren tenke seg å bli medredaktør i Paraplyen???
Paraplyen er medlemsbladet til legeforeningene i Hordaland og Sogn og Fjordane, og redaktør på denne tiden var Arne Trippestad, professor i kirurgi. Tilbudet var fristende, men det var også motforestillinger: Vi hadde mange mottakere som ikke fikk Paraplyen, blant annet i Rogaland og Vest-Agder, i forvaltningen og på Universitetet. Stoffet var til tider ganske internt, men kunne det fungere i en større sammenheng?
Svaret fra Paraplyen var likevel veldig positivt, og de ville gjerne tilpasse seg seksjonens behov. Etter møter internt i de aktuelle legeforeningene kom det høsten 1998 et offisielt tilbud om å inkorporere SAMklang i Paraplyen: Ett års prøveperiode i 1999, ambisjon om seks utgaver årlig. Redaktøren for SAMklang skulle ha ansvar for det faglige innholdet av de to sidene i Paraplyen, og man var villig til å sende Paraplyen til en utvidet adresseliste også i Rogaland og Vest-Agder, samt til noen andre.
Dette med økt distribusjon viste seg imidlertid vanskelig, da den økonomiske avtalen med trykkeriet ville svekkes. Tiden gikk uten at en avtale kom på plass. Først i starten av 2001 var det klart for å relansere SAMklang, da under vignetten Universitetslegen, og første nummer sto på trykk i april 2001 (figur 2).
20 år med Paraplyen
Paraplyen har kommet i fire til seks utgaver årlig. I de aller fleste av disse har Universitetslegen hatt sine to sider med stoff fra akademisk allmennmedisin. Til sammen har det kommet ca. 100 utgaver i tiden 2001–2021 (figur 3).
Stoffområdene har stort sett vært de samme. Vi har presentert alle doktorgradene, mottakerne av forskningsstipend fra Allmennmedisinsk forskningsutvalg (AFU) og Allmennmedisinsk forskningsfond (AMFF), priser og heder, nye bøker fra fagmiljøet, og ellers store og mindre hendelser som kunne ha allmenn interesse.
For få år sidene skjedde en endring når det gjelder «redaktørens spalte»», som vanligvis var omtale av en eller annen nyhet. Redaktøren av Paraplyen ønsket mer meninger og analyse i lederartikkelen, og slik har det vært siden. Redaktørene etter Arne Trippestad har vært Ola Jøsendal, Espen Rostrup og Katja Løvik.
I perioder har stoffet også vært trykket i Syd-Vesten, medlemsbladet til Rogaland legeforening.
Universitetslegen blir også lagt ut på nettsidene til Fagområde for allmennmedisin. Det er også utgitt to samlehefter, med utgivelsene fra henholdsvis 1995–1998 og 2001–2011.
Til sammen representerer utgavene av nyhetsbrevet en betydelig historisk felles hukommelse over hva som har hendt i det allmennmedisinske fagmiljøet siden 1995. Nyhetsbrevene har blant annet vært en viktig kilde under arbeidet med denne boken.